Home
Agenda
Kaderteams BCS
LED verlichting
Biljartmatrialen
Biljart en techniek
Links


Biljart en techniek

Als techneut probeer ik atijd toepassingen voor het biljarten te vinden. Hieronder staan een paar van mijn hobby projecten. Op internet is voldoende informatie te vinden om e.e.a. te bouwen. 

 

Ballen verwarming.

Staat de biljart verwarming uit of op Low Power dan worden de biljartballen in dit koffertje op 32 graden gehouden. Als de ballen op temperatuur zijn dan rollen ze langer door. 

  

 

Laserstraal

Een probleem bij veel biljarters is dat de keu tijdens de afstoot niet de keulijn volgt. De achterhand drukt het achtereinde van de keu naar beneden waardoor de pomerans omhoog komt en de aanspeelbal niet op de juiste hoogte wordt aangespeeld, met alle gevolgen van dien. Om mijn afstoot te verbeteren heb ik een laser en  lichtsensor in twee kastjes gebouwd.  

De laserstraal loop op 1.5 cm hoogte boven de band. Zodra de straal onderbroken wordt  gaat er een zoemer af. Na weken oefenen was het eindelijk stil.  je moet er wat voor over hebben.

 


Remote bediening

Mijn biljartverwarming wordt door een thermodelta thermostaat geregeld. Ben ik niet aan het biljarten dan staat de biljartverwarming op Low Power en ga ik biljarten dan zet ik de verwarming 1 uur  van te voren op High Power. Omdat ik niet altijd in de gelegenheid ben om 1 uur van te voren het biljart op high power te schakelen heb ik een wifi relais ingebouwd. Nu ben ik in de gelegenheid om op afstand en op ieder gewenst tijdstip het biljart op high power te schakelen.  Met de App kan je ook diverse tijdschema' s in te stellen, ideaal altijd spelen op een warm biljart. 

 

Ballenpoetsmachine

Ballenpoetsmachines zijn een dure handel. Voor een vereniging is het wel op te brengen, maar om 400 euro uit te geven om de ballen bij je thuis op te poetsen gaat een beetje te ver. 

 

 

 

Dat kan goedkoper. Ik heb voor 25 euro een nieuwe poetsmachine voor een auto gekocht. Met wat hout en schakelmateriaal was ik 50 euro kwijt. Het mechanisme dat de excentrische beweging maakt moet wel  worden  aangepast zodat de schijf mooi centrisch rond draait.