Home
Agenda
Lokaliteiten
Biljartmatrialen
LED verlichting
Biljartles
Links


Biljartverlichting (LED)

Tijdens het biljarten hangt regelmatig een lamp in de weg. Een manier om dat voor eens en altijd op te lossen is de verlichting te vervangen door LED spotjes. De lichtopbrengst op het biljart verdubbeld bijna wat veel prettiger biljart.

Voor een biljart heb je drie LED spots nodig met een lichtopbrengst van 1100 lumen per spot De stralingshoek moet rond de 40 graden wezen en de kleurtemperatuur 2700 tot 3000 Kelvin. De prijzen varieren afhankelijk van de sterkte tussen de 55,00 en  tot 75,00 euro.  

   

Ik heb gekozen voor de Orient richtbare en dimbare inbouwspot o.a. verkrijgbaar bij Dirks Licht advies . Deze LED spot is leverbaar 10, 15 en 20 watt en heeft een lichtopbrengst van 920-1380 of1800 lumen. Door de gebruikte COB techniek zit de LED diep in de reflector waardoor je geen last heb van de felle LED als je naar de lamp kijkt. 

 

In mijn biljartruimte heb ik een puntdak daarom heb ik de spotjes in een PVC pijp gemonteerd. Biljartvereniging MBSOV uit Den Helder heeft ook voor dit systeem gekozen (zie de foto hieronder). Middels twee kettingen aan de pijp kan je deze op de gewenste hoogte afstellen.

    

De afstand tussen de spotjes is belangrijk om een gelijkmatige lichtval op het biljartlaken te krijgen. E.e.a. is afhankelijk van de hoogte waarop de PVC pijp komt te hangen. In de meeste situaties hangen de spotjes 200 cm boven het biljart en is de afstand 74 cm tussen de spotjes.

De Orient inbouwspotjes zijn dimbaar waardoor de verlichting op iedere gewenste sterkte is in testellen.

 

 

 

 

LED verlichting bij de MBSOV in Den Helder

B.V. De Liefhebber  in Warmehuizen heeft vier kleine en twee grote tafels met LED verlichting. 

Voor de een grote tafel heb je vier spotjes nodig.